Pilgrimmens nyckelord i vardagen

Den här lilla skadade träskylten hittade jag på en plats i utkanten av branden i Färila, "Pilgrimsvägen". Den visade vägen in i brandområdet, till den pilgrimsled som nu inte kan användas pga risken för fallande träd.

Många är de som vandrar pilgrimsleder, över hela världen. Behovet är stort och återkommande. Att göra en pilgrimsvandring innebär att man bryter upp från vardagens mönster, det invanda och trygga och ger sig ut på en vandring. Men det är inte alltid man har tiden, möjligheten, orken, närvaron, att skapa den lilla vandringen, trots enkelheten.

Kan behovet även tillfredsställas i vår egen vardag, tänkte jag, eller är den nödvändigtvis bunden till "ge sig iväg" och "att vandra"? Om det går: Hur kan man göra det i så fall och hur långt kan man gå?

Pilgrimmens nyckelord är:
1. Frihet - att lugnt vandra utan kalender och inre och yttre stressfaktorer
2. Enkelhet - att leva endast med "det lilla" och skala av allt onödigt för en stund
3. Tystnad - att vara i stilla eftertanke, stänga ner ett yttre informationsflöd till förmån för en inre dialog
4. Bekymmerslöshet - att för en stund lägga ifrån sig bördor, ångest och det som tynger ens sinne
5. Långsamhet - att ge tid för enskilda tankar, för önskningar, för en bön eller bara inre tystnad
6. Andlighet - att släppa taget om intellektet och ge plats för ett gränslöst glidande mellan himmel och jord, synligt och osynligt, materiellt och andligt, där man erfar mer än tänker
7. Delande - att dela med sig av smärta, mödor, glädjeämnen och längtan. Till sig själv eller kanske en främmande människa du möter. Tyst eller med små ord. Det behövs sällan mycket pratande i möten med andra människor. En blick kan säga med än tusen ord.


Nunnor och munkar har i alla tider format en repetetiv vardag kring bland annat dessa nyckelord.
Men alla vi som inte delar den kristna tron kanske ändå kan skapa en del av tillvaron som kännetecknas av dessa ord. Att när vi får "egentid", i den utsträckning det är möjligt, se om det går att ta till sig ovan nyckelord. Att försöka släppa taget, och hitta känslan av en pilgrimsvandring.

Kan det vara att packa en liten ryggsäck med termos, filt och en anteckningsbok med penna och i tystnad gå ut i närmaste skog? Kan det vara att under tystnad gå till en av de många orgelkonserter som hålls gratis i våra kyrkor? Eller att hitta något som gör att händerna får arbeta monotont medan tanken bara glider iväg under den stunden, till en annan dimension av tillvaron. Jag hade gärna velat höra hur andra skapar sina naturligt andliga stunder, i sin vardagen.

Det mest udda jag hört är en företagare som regelbundet går till skogs med en kaffepanna, gör upp eld, kokar kaffe, filosoferar och sedan går hem igen.
 

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln