Problem kan vara tecken på något positivt

En bok som jag kan rekommendera är ”Andlighet på svenska” av Bertil Ohlson. En bok med många år på nacken nu men viss kunskap blir aldrig förlegad utan är ständigt aktuell. Boken har ett långt avsnitt som heter just ”Problem kan vara tecken på något positivt” och där skriver han så här underfundigt:

”Konflikter uppstår av olika anledningar. En del konflikter uppstår för att ingen förnyelse sker . Andra konflikter uppstår just därför att förnyelse sker. Och ytterligare andra konflikter uppstår när en person upplever förnyelse, medan hennes eller hans omedelbara omgivning ser oförstående eller med motvilja på det hela.

Det kan då vara bra att erinra sig att konflikter och problem kan vara tecken på inre, andliga framsteg. Man upplever konflikter, inte därför att man misslyckats, utan därför att man håller på att lyckas. Element i tillvaron tycks rasa samman, inte därför att man gett sig in på något dåligt utan därför att man gett sig in i något positivt, ja, in i det goda. När problemen kommer behöver det inte betyda att man är på fel väg. De kan istället innebära att man är på rätt väg – på hemväg.

Man skulle önska sig att andligt sökande kunde få vara en stillsam och behaglig affär, men så är sällan fallet. Man har ju, i sitt sökande, vidrört tillvarons allra innersta och mäktigaste dimensioner och då får man också räkna med turbulens i de andliga luftlagren.

Dessutom finns det ju ingen garanti för att man enbart får genomgång enstaka problem, eftersom det är så många områden i ens inre som kan behöva beröras och förändras. Och detta kan betyda att just när man kommit ur ett problem möts man strax av ett nytt.”

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln