#2 Kända personer och Andevärlden

Här är två korta utdrag från en tidningsartikel med rubriken "Det var som ett tecken från ovan" - en intervju med författaren och konstkritikern Sievert Sjöberg. Han var tidigare polis men berättar i artikeln hur kan kom till att börja både med att recensera konst och med ett eget författande. Jag tar med de här utdragen för att hans minst sagt radikala förflyttning i en akut livssituation, är väldigt likt det agerande eller bistånd, dvs en "knuff i rätt riktning" som är vanligt förekommande den osynlig, hjälpande dimension smo omger oss i vardagen:
 
"1979 sjukskrevs han och han kände sig deppig. 31 år gammal och hade så ont att han inte kunde jobba. Vad skulle han ta sig till med livet?
Då fick han ett tecken, en signal. Det är så han uttrycker det.
– Det var som ett tecken från ovan. Någon visade mig hur jag kunde gå tillväga. Att jag skulle intressera mig för kultur. Jag började träffa konstnärer och lära mig en massa om konst. Jag vet inte hur det skulle ha gått annars, kanske hade jag inte suttit här i dag.
 
Och om hur det kom sig att han blev författare. Även detta började med en märklig händelse, under åren i början av sjukskrivningen:
– Det var som en vision. Jag tyckte att jag befann mig vid Kinda Motell i Rimforsa och tittade söderut längs riksväg 34. En bit bort stack en vit husgavel upp ur grönskan. Det låter inte så märkvärdigt, men bilden var enormt laddad och följde med mig under ett par år. Jag fick reda på att ytterligare två hus ligger på samma plats. Och de som bor i husen gav sig successivt tillkänna. Den platsen blev utgångspunkt för min första roman.

Han beskriver det som en syn. Han sov inte, det var ingen dröm. Exakt vad som skedde är svårt att säga.

Något började emellertid hända med Sievert efter den där dagen. Han började skriva ned berättelser som han hittade på med inspiration från sin märkliga upplevelse. Efter ett par år var hans första bok klar. Men det skulle dröja till 2006 och ett antal omarbetningar innan den gavs ut med titeln ”Pärlemorkvinnan”.


Hämtat från Corren

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln